Nieuws

 • Onze doktersassistente Nurten gaat vanaf 15 september t/m 10 april  2023 met zwangerschapsverlof.
  Doktersassistente Josien  komt in deze periode haar vervangen. 
  De longfuncties worden tijdelijk door Anna Janssen (PA) uitgevoerd. 

 •  

  Waarneming tijdens vakanties / afwezigheid huisarts van Lith. 
  Achternaam:

  A  t/m  I    Dokter Saunier 0570-561292
  J  t/m  O   Dokter Huijgens 0570-531331
  P  t/m  Z   Praktijk aan de IJssel 0570-562666

   

 •  

  Huisarts Dam werkt sinds 1 februari 2021 bij ons, hij is op de maandag en donderdag aanwezig. 

   

   

 • Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker vragen over COVID-19  antistof- en antigeentesten. We merken dat er nog veel onduidelijkheden hierover bestaan. Middels dit bericht hopen we de patiënten van onze praktijk meer duidelijkheid te verschaffen over deze vraagstukken.

  Wat zijn eigenlijk antistoffen en antigenen?

  Antistoffen (ook wel immunoglobulinen (Ig) of antilichamen genoemd) zijn eiwitten die door ons afweersysteem worden aangemaakt als reactie op vreemde deeltjes van een virus, een bacterie of een parasiet. Deze vreemde deeltjes worden antigenen genoemd. Bij een infectie met bijvoorbeeld het coronavirus herkent ons afweersysteem de antigenen van het virus  en activeert het de aanmaak van antistoffen. Deze aanmaak heeft tijd nodig, meestal enkele weken. Daarom worden bij een recente besmetting met het coronavirus nog geen antistoffen in het bloed aangetroffen. Wel zijn er vaak al antigenen (de vreemde deeltjes) van het virus in het lichaam aantoonbaar in bijvoorbeeld slijm van de neus en keel.

  De antigeentesten

  De antigeentest toont de deeltjes van het coronavirus in neus- en/of keelslijm. Zo weet u of u besmet bent. De meeste coronazelftesten voor thuisgebruik zijn antigeen testen. Deze testen zijn minder betrouwbaar dan de PCR-testen die in laboratoria, GGD en ziekenhuizen worden gebruikt. Vooral als er weinig virusdeeltjes (antigenen) aanwezig zijn, laat een antigeentest een negatieve uitslag zien, terwijl iemand wel COVID-19 heeft. Dit kan voorkomen als iemand zich met de antigeen test helemaal aan het begin van de besmetting test. Er zijn dan nog te weinig virusdeeltjes in het slijm aanwezig. Het kan enkele dagen tot meer dan een week duren voordat er voor de test voldoende virusdeeltjes aanwezig zijn. Daarom adviseren wij patiënten die symptomen van COVID-19 ontwikkelen, zoals neusverkoudheid of keelpijn en die negatief testen met een zelftest alsnog voorzorgmaatregelen te nemen, zoals het dragen van een mondmasker en het houden van voldoende afstand. Als de klachten aanblijven is het aan te raden de test na een paar dagen te herhalen. Later in de infectie neemt het aantal virusdeeltjes af. Als u te laat test, bijvoorbeeld als u al meer dan een week klachten heeft gehad en inmiddels opgeknapt bent, is het antigeen van het virus niet meer voldoende aanwezig in de neus en keel en test u negatief.

  De antistoftest

  Zoals al eerder vermeldt, maakt ons afweersysteem als reactie op contact met de antigeen van het coronavirus antistoffen aan. Dit contact is mogelijk door een besmetting met het coronavirus, maar ook door de vaccinatie met de deeltjes van dit virus. De antistoffentest (ook wel serologische test genoemd) wordt gebruikt om antistoffen tegen de deeltjes van bijvoorbeeld een virus in het bloed op te sporen. In Nederland wordt de antistoftest tegen het coronavirus SARS-CoV-2 vooral voor grote bevolkingsonderzoeken gebruikt. De meerwaarde van het gebruik bij individuele patiënten is nog niet duidelijk en wordt daarom niet aanbevolen. Dit heeft te maken met de onbekendheid over de werking van de antistoffen

  tegen COVID-19 infectie. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk of mensen met antistoffen beschermd zijn tegen een tweede coronavirus infectie en zo ja, hoe lang deze bescherming dan aanhoudt. Ook weten de wetenschappers nog niet welke hoeveelheden antistoffen in het bloed overeenkomen met voldoende bescherming. Daarnaast lijken mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt en daarbij geen of weinig klachten hebben gehad minder antistoffen in hun bloed te hebben dan iemand die heftig ziek is geweest. Zo iemand kan daarom een zogenaamde fout-negatieve testuitslag krijgen, omdat de huidige testen niet gevoelig genoeg zijn om het kleine aantal antistoffen te detecteren. Vooral de zelfantistoftesten zijn berucht om hun lage gevoeligheid en testen negatief ook bij mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt. Daarnaast is er een groep mensen die na lichte klachten helemaal geen antistoffen aanmaakt. De huidige testen kunnen ook nog onvoldoende onderscheid maken met de verkoudheidsvirussen uit de ‘coronavirussen’ groep. Hierdoor kan iemand positief zijn voor antistoffen, terwijl hij/ zij geen COVID-19 hoeft te hebben doorgemaakt. Tenslotte verdwijnen de antistoffen na enige tijd. De snelheid waarmee antistoffen uit het bloed verdwijnen is per persoon verschillend. Hierdoor is het bij een negatieve antistoftest uitslag toch nog zeker mogelijk dat iemand wel COVID-19 infectie heeft doorgemaakt, maar dat de antistoffen niet meer te detecteren zijn in het bloed.

  Doordat de antistoftest tegen COVID-19 infectie van zoveel factoren afhankelijk is en er nog veel onzekerheid bestaat over de mate en duur van de beschermende immuniteit, raden we onze patiënten momenteel af om de antistoffen te bepalen. Onze adviezen zijn gebaseerd op die van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 • Vanaf heden is het mogelijk om via de MedGemak app een afspraak in te plannen. De MedGemak app kunt u downloaden vanuit de playstore/appstore op uw Smartphone. MedGemak is de app om u te helpen bij het optimaal regelen van uw zorgtaken. Zo heeft u via uw smartphone 24/7 inzicht in uw medicatie. U kunt eenvoudig een online afspraak maken bij uw huisarts. Daarnaast is het mogelijk een bericht naar uw huisarts te sturen met bijlage. 

  MedGemak is een aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Daarom dient u zich eerst aan te melden voor MijnGezonheid.net voordat u de app kunt registeren. 

  Herhaalmedicatie
  Het is ook mogelijk om uw herhaalmedicatie aan te vragen via de site http://www.apotheekolst.nl (Let op u moet dan wel uw eigen account aanmaken). Als u nog herhalingen tegoed heeft dan kunt u zonder recept naar de apotheek om uw medicatie op te halen, op het etiket van uw medicatie staat hoeveel herhalingen u nog tegoed heeft.

  Herhaalservice
  Dit is de meest eenvoudige oplossing als u voor langere tijd medicijnen gebruikt. Wij zorgen in overleg met apotheek Olst dat uw medicijnen op tijd klaarstaan. Daar hoeft u zelf niets voor te doen. U krijgt van de apotheek bericht zodra u de medicatie kunt ophalen of wanneer zij deze bij u thuisbezorgen. Wil je je aanmelden voor herhaalservice? Geeft dit door aan uw apotheek.

 • Oktober staat in het teken van de #2uurnatuur Challenge, een initiatief van IVN Natuureducatie om Nederlanders meer de natuur in te laten gaan. Want dat is heel gezond, blijkt uit onderzoek. Word je echt gezonder van een rondje bos of park? Zeven vragen aan dr. Jolanda Maas.

  Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de helende kracht van natuur?

  Lees het hele artikel op Nu.nl

  Publicatiedatum: 23-10-2019

 • De haverdrank, sojadrank en amandeldrank duiken steeds vaker op in het schap als alternatief voor het oer-Hollandse pak melk. En ook de cijfers liegen er niet om: steeds meer mensen kopen plantaardige ‘melk’. Het zou zelfs gezonder zijn. Klopt dat eigenlijk wel? We vroegen het diëtist en natuurvoedingskundige Henny de Lint.

  Lees het hele artikel op Gezondnu.nl

  Publicatiedatum: 17-10-2019

 • Dr. Janneke Wittekoek houdt zich als cardioloog al meer dan 15 jaar bezig met het vrouwenhart. Op Red Dress Day verschijnt haar nieuwste boek Healthy heart dat ze maakte samen met Prins Marcia van den Bergh. Een boek met 50 recepten en tips voor een fit en gezond vrouwenhart. Een mooie aanleiding om Janneke te vragen naar haar 10 favoriete producten die goed zijn om te eten voor je hart.

  Lees het hele artikel op Nationalezorggids.nl

  Publicatiedatum: 14-10-2019

 • Griepepidemieën komen vaker voor in het najaar en in de winter. Maar wat ís griep? En hoe onderscheid je het van een fikse verkoudheid? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.

  Lees het hele artikel op Nu.nl

  Publicatiedatum: 02-10-2019